КОМУНАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА ПАЛИЛУЛЕ ПОД ЛУПОМ
2.11.2012

У циљу побољшања квалитета живота становника у насељима Градске општине Палилула, председник општине, Бобан Џунић иницирао је одржавање састанка са менаџментом ЈКП „Наисус“. У разговору о Актуелним питањима остваривања Програма развоја града Ниша у делу водоснабдевања и изградње канализационе мреже на територији Палилуле, учествовали су у име менаџмента ЈКП „Наисус“, Драгослав Марковић, заменик генералног директора и Богдан Милентијевић, директор инвестиција и развоја са сарадницима а у име руководства општине, у тиму председника Џунића били су и Милош Стојковић, председник Скупштине, Марија Брајдић, начелница Управе општине, Милан Андрејић и Светислав Петровић, чланови општинског Већа и  Иван Драгишић, шеф Одсека за финансије општинске Управе.

Бобан Џунић је нагласио да је Градска општина Палилула усвојила Стратешки план развоја, да активно учествује у предлагању и праћењу остваривања Програма развоја града Ниша за текућу годину, међутим у појединим насељима Палилуле грађани испољавају незадовољство начином реализације планираних инвестиција, посебно у комуналној инфраструктрури. Из тог разлога организован је овај састанак са менаџметном ЈКП „Наисус“ како би се постиго договор о остваривању координације и сарадње у инвестиционим активностима у овој области на територији наше Палилула-рекао је председник Џунић. Снабдевање пијаћом водом у општини Палилула је колективно и индивидуално. Колективни систем водоснабдевања као већински, у градском делу (има четири висинске зоне) и делом у приградском и сеоском подручију, је у надлежности ЈКП „Наисус“. Поједина сеоска насеља у општини Палиулула имају локалне сеоске водоводе. Водоводна мрежа која није прикључена на градски водовод и о њеној исправности брину мештани налази се у селима: Барбатово, Доње Власе, Вукманово. У селима Мрамор, Крушце, Габровац, водоводна мрежа је прикључена на градски водовод преко једног водомера на улазу у село а о функционисању самог водовода се старају мештани преко месне канцеларије, а не ЈКП „Наисус“. Канализациона мрежа не постоји у Мрамору, Доњем Међурову, Горњем Међурову, Лалинцу, Крушцу, Габровцу, Мраморском потоку. У ранијем периоду, истакнуто је на овом састанку, Градска општина Палилула је доставила ЈКП „Наисус“ информацију о насељима-селима за које треба урадити пројектну документацију о изградњи водоводне и канализационе мреже. По речима Богдана Милентијевића, директора инвестиција и развоја ЈКП“Наисус“, на основу уговора-споразума о пословно техничкој сарадњи са ЈП Дирекција за изградњу града, Наисус је преузео  обавезу обављања бесплатне услуге пројектно–корисничког надзора“. Нажалост, због сплета околности овај споразум није примењиван у више случаја чиме је нарушена улога ЈКП „Наисус“.

Учесници скупа су прихватили и подржали иницијативу менаџмента ЈКП „Наисус“, да ово предузеће преузме и заврши реконструкцију водоводне мреже у селима општине Палилула: Мрамор, Габрпвац и Крушце. Оквирна вредност радова је око 10.милиона динара. Представници менаџмента ЈКП Наисус изјавили су да је ово предузеће спремно да преузме „дивљу“ водоводну мрежу у Мрамору, у виђеном стању, већ почетком 2013. године. Затражено је да општина Палилула подржи иницијативу ЈКП„Наисус“ која ће бити упућена Градском Већу да ово јавно-комунално предузеће добије овлашћење и буде надлежно да врши реконструкцију градске водоводне мреже а не само реконструкцију прикључака. На овај начин би уместо бројних подизвођачa из других средина, који се тренутно ангажују на овим пословима, обавезу преузело надлежно градско предузеће. Један од лоших примера је и изградња инфраструктуре у РЗ Д.Међурво коју ЈКП Наисус није хтео да преузме јер је било више пропуста у извођењу радова. Такође је затражено од општине Палилула подржи иницијативу ЈКП „Наисус“ да се на градском нивоу верификује-закључи споразум између ЈП Дирекција за изградњу града Ниша и ЈКП „Наисус“ о „пројектантско – корисничком надзору“ по којем би ЈКП „Наисус“ пружао бесплатан пројектантски надзор и на основу тога би преузимао мрежу од самог почетка изградње. (ЕКОполис мрежа)